Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Το αμερικάνικο όνειρο εγκαταλείπει την Αμερική


Επί δεκαετίες ολόκληρες, η Αμερική, και πίσω της ολόκληρος ο πλανήτης, γαλουχήθηκαν με το αμερικάνικο όνειρο: ότι δηλαδή δεν έχει σημασία η καταγωγή, γιατί, αυτή η γη της επαγγελίας, δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Κι αν κάποιος είναι ικανός και δουλευταράς, θα φτάσει ψηλά.

Γονείς εργάτες, μόχθησαν για να μαζέψουν χρήματα, να χτίσουν σπίτια στα προάστια, να πάρουν μεγάλα αυτοκίνητα, λειτουργώντας πάντοτε σύμφωνα με τα επιβεβλημένα πρότυπα. Και αποθήκευαν στον saving account τα χρήματα για το κολέγιο: για να σπουδάσουν τα παιδιά και να έχουν μια καλύτερη τύχη. Να μην αναγκάζονται να ξεπατώνονται στη δουλειά σαν τους γονείς τους για να κερδίσουν το βίο τους.

Κι αν για κάποια χρόνια οι οικονομίες μιας ζωής μπορεί να έστειλαν κάποιους στα Harvard και στα Yale, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλέον διαμορφώσει διαφορετικές συνθήκες. Άλλωστε ας μην ξεχνιόμαστε, η κατεδάφιση του καπιταλιστικού συστήματος όπως το γνωρίσαμε, ξεκίνησε με την πιστωτική κρίση της Αμερικής.

Ο Nicholas Kristof, στο άρθρο στους New York Times: "The American Dream is Leaving America", σκιαγραφεί την καταστροφή του κοινωνικού αγαθού για το οποίο οι ΗΠΑ μπορούσαν να κοκορεύονται: την παιδεία.

Τα κονδύλια για την εκπαίδευση θυσιάζονται στη μάχη του ανταγωνισμού των εξοπλισμών με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ κατεβαίνουν κατρακυλώντας θέσεις, στη λίστα με τις χώρες που οι κάτοικοί τους καταφέρνουν να σπουδάσουν.

Στα 1800 και 1900, οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να μορφώνουν την πλειοψηφία των παιδιών, σε αντίθεση με την τότε κραταιά Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε τραγικά χαμηλά ποσοστά σε μαθητές.

Κι όμως σήμερα κάποιος φτάνει ως εκεί που τον πάει η τσέπη του. Και τελικά οι ΗΠΑ έχουν την καλύτερη εκπαίδευση για την παγκόσμια ελίτ, έχουν όμως αποτύχει στη βασική μόρφωση για όλους.

 Ο αρθρογράφος του εξαιρετικού κειμένου καταλήγει στη διαπίστωση ότι τελικά "η μεγαλύτερη κοινωνική πρόκληση του καιρού μας είναι η διόρθωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Η Αμερική πρέπει να θυμηθεί ξανά αυτή την ιδέα που γεννήθηκε εκεί, έχει όμως τώρα πια μεταναστεύσει: ότι χρωστάμε σε όλα τα παιδιά μια δίκαιη αρχή στη ζωή, μέσα από την ίση πρόσβαση στη σκάλα της εκπαίδευσης."

Αφιερωμένο στους νεοφιλελεύθερους καπιτάλες, που επιθυμούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κι ονειρεύονται Χάρβαρντ και Γέιλ σε ελληνικό φόντο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου