Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Και τα μυαλά στο μπλέντερ


O Makoto Aida είναι ιάπωνας καλλιτέχνης που παράγει "ενοχλητικά" έργα. Σίγουρα το μπλέντερ με τα γυμνά ανθρώπινα κορμιά δεν είναι η σωστή εικόνα για να δείξεις τι είναι το μείγμα (!). Γι' αυτό υπάρχουν συνταγές μαγειρικής, κατάλληλες για ανηλίκους. Ωστόσο νομίζω ότι είναι ευφυέστατη εικόνα για να δείξεις σε παιδιά του λυκείου και να κουβεντιάσεις μαζί τους για την παγκοσμιοποίηση, τον υπερκαταναλωτισμό, τον καπιταλισμό και να προκύψουν αμέτρητοι συμβολισμοί.
Γιατί το πρόβλημα δεν είναι η εικόνα μόνη της, αλλά το ότι οι συγγραφείς ούτε καν την είδαν πριν την πετάξουν στο βιβλίο που υποτίθεται μορφώνει τα παιδιά-αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας. Κι ο υφυπουργός παιδείας τους υπερασπίζεται λέγοντας ότι κατά τα άλλα είναι ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο κι οι συγγραφείς απλώς δεν το πρόσεξαν! Όμως πόσο καλογραμμένο μπορεί να είναι πραγματικά όταν με κάτι τέτοια φαντάζει ότι έγινε πάλι μια άρπα-κόλλα προχειροδουλειά; Απλά την πρώτη εικόνα που βρήκαν με μπλέντερ την πήραν και την έβαλαν στο βιβλίο; Για τα πνευματικά δικαιώματα; Αναρωτήθηκαν καθόλου άραγε; 

Στο μίνι αφιέρωμα που ακολουθεί, μερικά δείγματα της καυστικής τέχνης του Makoto. Γιατί ίσως για ένα επόμενο βιβλίο, κάποιος να θέλει μια εικόνα για να δείξει τι είναι ο σωρός. 

http://animalnewyork.com/2012/makoto-aidas-art-will-burn-your-retinas-with-disturbing-imagery/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου